Thursday, September 28, 2006

「五人小組」判改革派兩大罪狀

各位民主党兄弟姐妹及友好們:

講俾大家知,「五人小組」炮製嘅党員審查報告,好快就會出籠。我呢排听到一啲關於報告內容嘅料,向大家如實講出嚟,讓大家先知為快,照顧大家愛党嘅心結﹐滿足大家「八卦」天性。
有料嘅党兄弟話俾我听,呢個報告補充材料同多次校正,夸張地講,厚達半吋有多。但係,有料嘅党兄弟用「內鬥」兩個字總結呢場鬧劇。
呢個兄弟重抵死地用「審美」眼光為呢場內斗做咗評判,結果係最大輸家得主係老謀深算嘅馬丁同華叔。向來老謀深算嘅「玄冥二老」又一次因反共情意結俾高達擺上枱,打擊對頭人。第二號輸家就係計仔多多、私心重重嘅高達,一招中方滲透雖然使得,但佢嘅陰險手法,真係令人心驚膽跳﹐年底選舉,相信佢會做逃兵。「博士」 係排名最後嘅輸家,佢夠膽揭竿而起部署「奪權」大計,落敗就要接受事實,只好謹記孫中山嘅名言「革命尚未成功,同志們仍要努力」。之前俾人扑到成個豬頭嘅「小巨人」何俊仁﹐係呢場「內鬥」中就最和味,主流派打算部署佢接高達嘅班,近期已開始向傳媒過料。
呢個兄弟講,「五人小組」會俾兩條大罪「竟明」一派歎嚇,一係種票部署年底民主黨改選;二係與「中方」官員及機構交流無匯報,部分人收受中方金錢或禮物利益。我就認為「五人小組」未審前已定性,佢哋調查我嘅時候,就係兜兜轉圍繞呢兩個話題,話就係調查,實質就係搜查證據支持佢哋已定性嘅罪名。
「五人小組」報告俾「博士」同「鐵路幫」 嘅兩條大罪,部署奪高達權及部份人有與「中方」聯繫,確有事實,但啱與唔啱,就有觀點角度問題,希望大家俾多啲意見。
奪高達權嘅罪名,「竟明」一派絕對唔能夠睜大只眼講大話。核心小組嘅討論電郵全部俾人掌握,新界東種票同如何策反狒狒同「冚家富」﹐電郵都一清二楚。但呢個党友講,「成者為王,敗者為寇」,高達係上次新界西立會選舉嘅部署﹔推倒「YS」楊森嘅手法,以及馬丁上次係港島立會選舉計謀同路人何秀蘭取得席位,又如何解釋呢?我個人都認同呢個党友嘅高見。
與「中方」接觸,都成為罪名,党友話就更加離譜,同埋反映某些掌權者嘅「仇共」心態有關。我自己就認為,「民主理念」及「民主進程」,「中方」同我哋係「大纜都拉唔埋」,但係可以傾,唔需要唔接觸唔傾,唔知大家認為啱唔啱。其實,民主黨高層如高達同馬丁公開都講要同中方接觸。另外,有些時候,如「國慶酒會」、「政界訪京代表團」、政改意見收集等,我哋黨不少頭面人物,都十分介意有無被邀請及徵詢,除咗華叔就例外。
呢個知道報告書內容嘅兄弟講,報告書指「竟明」一派長期接觸「中方」人士,「博士」更加係多渠道接觸,包括「中聯辦」、「中方學術研究機構」、「廣東省公安機構」 、「 國安部」等等。呢個兄弟都相信「中方」有唔少人同兄弟姐妹們接觸嘅,但如今有稱與「江澤民辦公室」及「胡錦濤辦公室」成員接觸,係未事實就有商榷。若非來人冒充,就係某啲党友自抬身價,以與中方高層有來往為榮。「報告」指「竟明」一派與中方來往沒有向黨中央高層匯報,「竟明」呢個秀才應該抵打,同佢哋講嚇,又有乜問題。但係最好笑,報告指有機制要三個正副主席互通情況﹐「博士」應該向高達及「仁哥」交待﹔報告又有證據指高達及「仁哥」嘅互動, 無「博士」份。咁樣,對「博士」又係唔係公平呢?
老友講,報告有指中方來客曾俾林子健及吳永輝金錢利益。林子健方面以林結婚為名送數萬元賀禮,以及內地人民網以約稿形式每稿俾三千元;吳永輝方面則以俾佢個仔買嘢食為名,俾一 吋厚千元「利是」。兩人向調查小組強調無收取。另外,又有成員向調查組承認收過三千元港幣「利是」、書籍、字畫、茶葉等等。好友同我都認同收取利益出賣黨係唔應該,但朋友交往,送茶葉同酒就好正常。党友重笑笑口講,出面不時都傳民主黨同某啲黨員係食美金同英鎊,佢就無法證實;但有唔少成員食台幣,佢就知。如果民主黨要查中方金錢滲透,應該查埋所有金錢嘅滲透。
「千算萬算不如上天一算」,高達今次雖然同「博士」一齊衰﹐但消息來源豐富嘅党友都贊高達係高IQ。佢講從一個偶然嘅場合,聽到馬丁講有美國領事館人員告知中方人員已滲透民主黨內層,高達當時應該在場。高達隨後便高調向傳媒講中方滲透民主黨,掀起呢次調查風波。老友又講,報告書列出陸耀文一封電郵,分析高達點解要「博士」接觸美國機構NDI,認為係一個圈套,有意突顯民主黨與美國佬接觸係「博士」,令中方懷疑「博士」與美國佬勾結,影響「博士」年底選主席嘅優勢,以及令自己坐穩保持與內地有密切聯繫嘅優勢。呢個高人唉一聲講,高達嘅算謀太絕啦,只係估唔到華叔同馬丁都對佢唔滿意,黨內兄弟姐妹嘅憤怒,就唔好講,如果唔係﹐「博士」都唔會有咁多「粉絲」。高達能夠過嚇主席癮,已經係好幸運,年底就係咁啦。

請看︰

1. 报告摘要之收受錢物

2. 34名入會申請者名單

3. 何俊仁收紧会员政策

親兄弟

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

公公,唔好玩啦,你仲玩唔夠咩!等陣,玩到過晒界,無紅酒飲架啦,你知啦,你飲開果d紅酒,special price 都幾百蚊一枝,等陣亞爺唔放水,你咪盞攪到大家兄弟都無得飲......

9:36 PM  

Post a Comment

<< Home